Jdi na obsah Jdi na menu
 


Špačci

19. 6. 2010
Špaček
špaček
špaček
(klikněte pro detail)
třída ptáci - Aves
řád pěvci - Passeriformes
čeleď špačkovití - Sturnidae
rod špaček - Sturnus

Vzhled

Špaček je zavalitější něž kos. Je dlouhý 22 cm váží 80 g. V zimě a předjaří je šedý na černém podkladě se zeleným nádechem. V létě se šedavé konce per odřou a opeření pomalu černá. Mladí ptáci jsou šedohnědí. Přepeřují na podzim a to tak, že se začnou nejdříve objevovat černá pera se šedými špičkami na bocích, pak na krku a na hlavě. Po zemi se pohybuje hbitou chůzi, ve vzduchu létá frčivým letu. Za letu má trojúhelníkový obrys. Je velmi společenský.

Rozšíření

Všude. Žije hlavně v kulturní krajině (městská zeleň, zahrady, sady), ale i na polích, v polních lesích.

Způsob života a potrava

Po příletu na hnízdiště se shromaždují každý večer na tradičních místech, kde spí a kde zůstávají pokud nejsou vyrušeni. Na podzim se hejna většinou shromažďují v rákosí. V zajetí se špačkové živí tvarohem, vařeným vejcem. V přírodě loví hmyz, červy, housenky, plže a požírají bobule a plody. Špaček je stěhovavý pták.

Rozmnožování

Špaček s mláďaty
Špaček s mláďaty
(klikněte pro detail)
Špačkové se začínají pářit v dubnu až v červu. V té době začínají i hnízdit. Ve volné přírodě používá dutiny ve stromech nebo skalní pukliny, městští ptáci vyhledávají otvory na domech. Hnízdo mají mohutné, miskovitého tvaru, postavené ze suchých částí rostlin. Samička klade 5 - 7 vajec. Při sezení na vejcích se oba rodiče střídají po půlhodinových intervalech. Vývoj trvá 11 - 12 dní. Líhnou se mláďata, která jsou holá a slepá. Mláďata zůstávají ve hnízdě 20 - 22 dnů. První ptáci opouštějí hnízdo v polovině května.

Ochrana

Neexistuje nějaká zvláštní ochrana.
český název Špaček obecný
latinský název Sturnus vulgaris
hlavní znaky šedohnědý pták, 22 cm dlouhý, za letu trojúhelníkový tvar
způsob života v hejnech
rozšíření ČR všude po celé ČR
potrava hmyz, červy, housenky, plži, bobule a plody
doba sezení na vejcích 11 - 12 dní
počet mláďat 5 - 7
ochrana není
Zdroje:

Ptáci lesů, luk a polí (Frieder Sauer)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář